top of page
30226493_1704060702975408_48601058788560

 

Τι είναι το Imagine;

Το Imagine Project είναι μια αφοσιωμένη ομάδα εθελοντών που βοηθά τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους είναι χρηστικές στο νέο τους ξεκίνημα, στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι, κρίσιμα εργαλεία για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τις κοινότητες που θα τους απορροφήσουν στο μέλλον, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη, είναι  η Παιδεία, η εκμάθηση γλωσσών και η γνώση χρήσης υπολογιστών.

Το Imagine Project υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση  HUMANS for HUMANS (580644987)  με έδρα το Ισραήλ και χρηματοδοτείται από δωρεές ιδιωτών. Δεν είμαστε χρηματοδοτούμενοι από την ΕΕ.

Από τον Απρίλιο του 2017 εδρεύουμε στο νησί της Χίου, στην Ελλάδα.

 

Τι κάνουμε;

Λειτουργούμε ένα εκπαιδευτικό και κοινοτικό κέντρο για ενήλικους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο νησί της Χίου στην Ελλάδα. Περίπου 6.000 πρόσφυγες ζουν στο νησί. Άφησαν την πατρίδα τους και τώρα βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την εκμάθηση γλωσσών ή τη δυνατότητα ένταξης στην κοινότητα×  είναι απομονωμένοι και ζουν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρέχουμε μαθήματα γλωσσών στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Προσφέρουμε μαθήματα πληροφορικής για αρχάριους μέχρι και προγραμματισμό και Photoshop, παρέχουμε  στους μαθητές μας  ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών για  μαθήματα on-line για προχωρημένους,  συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη δυνατότητα συνεχούς επαφής με τους αγαπημένους τους.

 

Παράλληλα με τις γλωσσικές και υπολογιστικές δεξιότητες, προσφέρουμε εργαστήρια για ξυλουργικές εργασίες, τέχνες και χειροτεχνία, γλυπτική και ζωγραφική, εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού (γιόγκα, πινγκ πονγκ, ταινίες και δωρεάν wi-fi) κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες.  Νομικές υπηρεσίες και μαθήματα ευαισθητοποίησης  παρέχονται από διαφορετικές οργανώσεις που φιλοξενούμε τακτικά στο κέντρο. Παρέχουμε επίσης πολιτιστική εκπαίδευση για να βοηθήσουμε στην ομαλότερη μετάβαση τους  στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Διανέμουμε τρόφιμα και είδη ρουχισμού ανάλογα με τις ανάγκες και βοηθούμε τους ευάλωτους πρόσφυγες με κάθε τρόπο που μπορούμε.

 

Το έργο μας σε αριθμούς, από το  Σεπτέμβρη του 2019:

 • Σήμερα υπάρχουν περίπου 6000 πρόσφυγες στο νησί

 • Από τους οποίους, περίπου 5500 βρίσκονται στο μακρινό στρατόπεδο της ΒΙ.ΑΛ, σε τροχόσπιτα, σκηνές  και στο ύπαιθρο. Είναι εντελώς εκτεθειμένοι στον καιρό. Άλλοι 500 ζουν στην πόλη, σε διαμερίσματα που παρέχονται από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κάποιοι μένουν στο δρόμο

 • Παρέχουμε 70 τάξεις και εργαστήρια κάθε εβδομάδα

 • Το κέντρο είναι ανοιχτό 6 ημέρες την εβδομάδα

 • Το κέντρο είναι ανοιχτό από τις 8:30 έως τις 18:00 κάθε μέρα

 • Έχουμε το σχολικό μας λεωφορείο 5 φορές την εβδομάδα από τον καταυλισμό, και μας παρέχονται κάποια εισητηρια καθημερινά για χρήση των λεωφορείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τους μαθητές μας

 • Κάθε μέρα παρέχουμε φαγητό, καφέ, τσάι, νερό, γλυκά και ζεστά γεύματα για πρόσφυγες που έρχονται σε μας

 • Παρέχουμε ρούχα, παπούτσια και υπνόσακους ανάλογα τη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση

 • Έχουμε περίπου 100-120 επισκέπτες καθημερινά

 • Το Κέντρο παρέχει πάνω από 20 ώρες νομικής, ιατρικής και κοινωνικής βοήθειας ανά εβδομάδα

 • Παρέχουμε εβδομαδιαία ξηρά τροφή σε αρκετούς από τους μαθητές μας

 • Προσφέρουμε (μη επαγγελματικά) δραστηριότητες ποδοσφαίρου και κολύμβησης

 

Γιατί επιλέξαμε τη Χίο;

Επειδή η δυστυχία εδώ είναι τρομερή, οι βάρκες που είναι φορτωμένες με πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται, η απόγνωση είναι μεγάλη, οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι σχεδόν ρουτίνα. Πολλές από τις Μ.Κ.Ο που εργάζονταν στη Χίο έχουν αποχωρήσει αφήνοντας τους λίγους που έμειναν πίσω να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

 

Ποιος σας  χρηματοδοτεί;

Ιδιωτικές δωρεές, όλοι όσοι απαρτίζουμε το πρότζεκτ είμαστε εθελοντές, έτσι τα κόστη του πρότζεκτ είναι κυρίως ενοίκια και λογαριασμοί, εξοπλισμός, ασφάλιση, μεταφορικά, φαγητό, είδη γραφείου, ρουχισμός κ.α

 

Τι θα γίνει με τα χρήματα που δωρίζω;

Τα χρήματα πηγαίνουν άμεσα στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

 

 

Μπορώ να δωρίσω εξοπλισμό και ρούχα;

ΝΑΙ! Ο χειμώνας έρχεται και οι ανάγκες είναι τεράστιες, χρειαζόμαστε χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια και ενώ προτιμούμε να αγοράζουμε τοπικά (είναι φθηνότερα και αποφεύγονται έτσι τα έξοδα αποστολής)  δεχόμαστε αποστολές ρούχων και παπουτσιών κυρίως ανδρών σε καλή κατάσταση μόνο: παπούτσια, κάλτσες , εσώρουχα, πουκάμισα, υπνόσακοι, σκηνές. Χρειαζόμαστε επίσης βιβλία στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά.

 

Παρακαλούμε να αποστείλλετε στο Imagine Center, Ομήρου 2, Χίος, Τ.Κ 82100, Ελλάδα

 

Σας ευχαριστούμε.

'What is Imagine?

bottom of page